Grobbendonk, vlag Koninklijke Harmonie De Broedermin

Grobbendonk, vlag Koninklijke Harmonie De Broedermin

CollectieDigitale collectie Gemeente Grobbendonk
TitelGrobbendonk, vlag Koninklijke Harmonie De Broedermin
ObjecttypeVoorwerp
Inventarisnummer2280_VV_029
Beschrijving

Replica van de vlag van de Koninklijke Harmonie De Broedermin van Grobbendonk die werd gemaakt naar aanleiding van de 100e verjaardag van de vereniging in 1957. Deze nieuwe vlag werd waarschijnlijk gemaakt in 1974.

De vlag zit vol symboliek: een lauwerkrans met harp (symbool van de muziek), twee verstrengelde handen (teken van broederschap, een 'koninklijke' kroon en enkele verwijzingen naar het landelijke Grobbendonk, zoals de Sint-Lambertuskerk, het oorlogsmonument en schrans De Vries.

Bij de viering van de vijfentwintigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid in 1855 werd in Grobbendonk het gemis van een eigen muziekmaatschappij voor het eerst sterk gevoeld. De heer Mattaer, een gepensioneerde muzikant bij het leger, stelde voor om de bestaande zanggroep om te vormen tot een fanfare. Hij zou een twintigtal muzikanten de geheimen van de notenbalk bijleren, terwijl burgemeester Theodoor De Vries voorzitter werd. Onder liberale invloed werd de maatschappij ‘De Broedermin’ genoemd. Na de stichtingsvergadering op 2 december 1857 werden de nodige muziekinstrumenten aangekocht. Bij haar verjaardag in 1858 kreeg de fanfare van haar voorzitter een prachtige standaard, die tot het eeuwfeest bij ieder optreden of iedere uitstap meegedragen werd.

Op 22 juni 1925 kreeg Fanfare De Broedermin de titel van ‘Koninklijke Maatschappij’ toegewezen. De vereniging kon met een goed gevoel naar haar vijfenzeventigste verjaardag toeleven. Bij dit jubileum – dat trouwens een jaar te laat werd gevierd – werd een nieuwe vlag ingehuldigd.

In 1945 werd Emiel Brants muziekchef. Deze gepensioneerde luitenant-kapelmeester bij het 4e linieregiment van het leger stuwde de muzikanten van De Broedermin naar een hoger niveau. Dit resulteerde in de jaren 1950 in bijzonder mooie resultaten op verschillende muziekwedstrijden. De fanfare was bovendien een harmonie geworden.

In 1957 vierde de vereniging haar eeuwfeest. Het jubileum bestond uit twee delen: een tweedaagse Vlaamse kermis in de zomer en een officiële huldiging met academische zitting in december. Na het ceremoniële gedeelte trok de harmonie met een nieuwe vlag door de gemeente.

In 1971 kregen de muzikanten, de drumband en de majorettes een prachtig uniform. De harmonie was een lust voor het oog, maar het nieuwe voorkomen betekende eveneens een zware financiële last voor de vereniging. Gelukkig spijsden de jaarlijkse toneelopvoeringen in de winter de kas van de muziekmaatschappij voldoende. In 1974 kon alleszins een nieuwe vlag worden ingehuldigd.

Trefwoordenvlaggen
fanfare
Harmonie
Met Vlag en Wimpel
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­76142/