Grobbendonk, Godshuis met pesthuis, circa 1900

Grobbendonk, Godshuis met pesthuis, circa 1900

CollectieDigitale collectie Gemeente Grobbendonk
TitelGrobbendonk, Godshuis met pesthuis, circa 1900
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerEGD2011_009
PlaatsSchransstraat
Beschrijving

Johanna van Steyvoort, echtgenote van Arnold van Crayenhem, Heer van Grobbendonk, stichtte in 1437 een Godshuis voor arme vrouwen. Het was gelegen aan de Biest, nu het Astridplein, op de plaats van de huidige parochiekerk. Er bevond zich ook een kapel waar diensten werden gehouden voor gelovigen.

In 1716 besloot de pastoor de parochiekerk van Boshoven naar het centrum van Grobbendonk over te brengen en wel op de plaats van het Godshuis. Het Godshuis verhuisde toen naar de huidige Schransstraat. In 1854 kwam het onder beheer van een burgerlijk bestuur en in 1864 veranderde het in een burgerlijk Gods- en Gasthuis voor ouderlingen, weeskinderen en ziekelijke lieden van beide geslachten.

Nieuwe gebouwen werden opgericht: een gasthuis, een pesthuis, een klooster en een hoeve. De zorg voor de bewoners werd toevertrouwd aan zusters afkomstig van de Congregatie van de Zusters van Sint-Vincentius uit Deftinge.

In 1965 werden alle oude gebouwen van het Godshuis vervangen door de huidige gebouwen van het rusthuis. Enkel de kapel en de achtergelegen wasplaats bleven bewaard.

TrefwoordenGodshuis
Weeshuis
Rusthuis
Pesthuis
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­7803/

Locatie op kaart