Herenthout, tramhalte Markt, ca 1904

Herenthout, tramhalte Markt, ca 1904

CollectieHeemkring Sandelyn
TitelHerenthout, tramhalte Markt, ca 1904
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerJB465
PlaatsHerenthout;Markt
Beschrijving

Op 15 januari 1904 reed de stoomtram voor het eerst door Herenthout.
Herenthout lag op tramlijn 121 (Itegem-Zandhoven) en bediende de gemeenten Itegem, Herenthout, Bouwel, Grobbendonk, Putte, Pulderbos en Zandhoven.

De totale explotatielengte bedroeg 20,275 km, op Herenthouts grondgebied was dat ongeveer 5 km.
De allereerste aanvraag voor de lijn dateert van 8 mei 1896. Eind 1902 startte de Kempische Stoomtram Maatschappij Heist-op-den-berg met de aanleg in opdracht van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen. (NMVB)

Baron van Reynegom de Buzet had in die tijd, hij was tevens burgemeester van Herenthout, één en ander in de pak te brokken. Volgens de overlevering wou de baron onder geen beding dat er een spoorlijn (voor de trein) door zijn gemeente liep. Dat is, nog steeds volgens diezelfde overlevering, de reden dat den ijzeren weg door Bouwel loopt en niet door Herenthout. Tegen een tramlijn had de baron schijnbaar geen bezwaar. Zolang hij maar niet door "zijn" domein reed.

De eerste tram was een stoomtram. Die waren drie-assig en haalden een maximale snelheid van 30km per uur.
Ten tijde van de stoomtractie bestond een reizigerstram uit een locomotief, rijtuig eeste klasse, meerdere rijtuigen tweede klasse en een pakwagen voor het reisgoed.
Men noemde deze "de zwarte tram" omwille van de rook. Deze bleef in gebruik tot 14 agustus 1933. Een dag later reed de mazout-tram of spoorauto. Die tram werd in de volksmond "de poephaan" genoemd, vanwege het geluid dat de stoomfluit voortbracht.

TrefwoordenStatie
Private collectie
Juul Bouwen
halte
Tramspoor
tramlijn
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­4834/

Locatie op kaart