Lier, Steinerschool

Lier, Steinerschool

CollectieArchief Lier - Beeldbank
TitelLier, Steinerschool
InventarisnummerSLI001001932
Beschrijving

De Steinerschool werd voor het eerst op de tussenverdieping van een herenhuis in de Kolveniersvest in 1974 met veel liefde, zorg en creativiteit een prachtig klasje ingericht, Al snel werd de beschikbare ruimte te klein, zodat de school in 1977 verhuisde naar een boerderij met bijgebouwen en een boomgaard in de Mallekotstraat.
Hier kreeg de school ook haar naam: "De Sterrendaalders", naar het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm.
In de boerderij en daarna in de bijgebouwen werd jaar na jaar door vele bereidwillige handen een nieuw klaslokaal klaargemaakt voor onze groeiende school. In 1982 waren alle gebouwen in gebruik en werd een eerste houten noodgebouw neergezet in de boomgaard. Een houten feestzaal in een unieke stijl volgde.
In september 1984 kan de basisschool aanspraak maken op subsidies. Een jaar later werd besloten om door te groeien naar een volledige middelbare school.
De boerderij was duidelijk te klein en daarom wordt in de onmiddellijke omgeving een groot stuk grond aangekocht. Onze eerste bovenbouwklas (klas 9) kan daar in september 1987 van start gaan in - jawel, alweer - een houten noodklas-lokaal. In oktober 1987 kan ook de middelbare school aanspraak maken op subsidies voor de reeds bestaande klassen.
In het najaar van 1989 werd dan de eerste steen gelegd van de nieuwbouw - deel 1. In een aantal weekeinden werd intensief gewerkt door ouders en personeel aan een goede vormgeving van de 2 kleutergebouwtjes en het onderbouwgebouw. De bovenbouw leefde op de rand van een bouwwerf. Ook de hele verdere aankleding gebeurde met grote aandacht en zorg voor kleur en materiaal. Het kleuterhuis en de onderbouwklassen verhuisden in 1992 naar hun nieuwe locatie. Een jaar later zwaaiden onze eerste gediplomeerde 12-klassers af! Met dankbaarheid wordt teruggekeken naar wat de pioniers - ouders, personeel en leerlingen - sinds 1974 hebben mogelijk gemaakt.
De bovenbouw verhuisde in 1992 uit zijn noodlocatie naar de vrijgekomen boerderij en vormde nu voor het eerst een geheel op één plaats. De boomgaard werd het toneel van fysica- en chemieproeven in open lucht en stemmige poëzieavonden en andere feestelijkheden.
Einde 1997 bereikte ons het bericht dat de boerderij werd verkocht wegens het overlijden van de eigenares. Diverse oplossingen werden bestudeerd en uiteindelijk werd in een uniek moment door een grote groep ouders gekozen voor een nieuw gebouw voor de Bovenbouw. De handen werden in elkaar geslagen zoals nooit tevoren. Ouders, personeel, leerlingen, sympathisanten, … bouwden onder begeleiding een unieke thuis voor de middelbare school.
In juni 1999 werd de boerderij ontruimd naar diverse tijdelijke opslagruimten en leefde de school in een sfeer van herinneringen aan de mooie tijd in de boerderij die nu definitief werd gesloten.
In september 1999 werden 4 klaslokalen en een secretariaat in gebruik genomen op de eerste verdieping van de nieuwbouw. Een jaar later, in september 2000, verhuisden de bovenbouwers naar hun definitieve gelijkvloerse klaslokalen. En nog steeds krijgt het gebouw meer vorm, meer uitstraling, meer afwerking en meer architecturale aandacht.

TrefwoordenScholen
Steinerschool
Expo'sDe school van uw (groot)ouders in Lier
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­15239/

Locatie op kaart