Lier, Sint-Gummaruscollege

Lier, Sint-Gummaruscollege

CollectieArchief Lier - Beeldbank
TitelLier, Sint-Gummaruscollege
Objecttypefoto
InventarisnummerSLI001002637
PlaatsKanunnik Davidlaan
Beschrijving

Speelplaats Sint-Gummaruscollege lager en middelbaar onderwijs, Kanunnik Davidlaan 10. De gebouwen zijn van het middelbaar onderwijs.
Het Sint-Gummaruscollege werd, op aandringen van de Lierse bevolking, tijdens de schoolstrijd gesticht door de aartsbisschop van Mechelen in 1880. De benaming verwijst naar de H.Gummarus van Lier. Aanvankelijk waren alle leraren priesters. De voorbereidende afdeling en de Latijnse afdeling groeiden zeer snel buiten de collegemuren op de Vismarkt (huidige stedelijke academie voor schone kunsten) en er moest op een andere plaats gebouwd worden. Voor deze bouw deed de directeur (de latere) Mgr. Van Wayenbergh een beroep op een kleine schare trouwe Lierenaars die al zingend en declamerend in het land geld verzamelden. Uiteindelijk werd in 1924 al een eerste deel van een nieuwbouw ingewijd door Kardinaal Mercier. In juni 1927 bracht Kardinaal Van Roey een bezoek aan het Sint-Gummaruscollege om een portierswoning, een turnzaal en een voorlopige kapel in te wijden. De voormalige directeur Van Waeyenbergh hield een toespraak bij deze grote en waardige hulde. In 1930 gebeurde de verhuis van de middelbare afdeling. De feestzaal met schildering van K. Fimmers werd ingehuldigd in 1932.
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het college (1930) werd een reeks van 10 bruine prentkaarten uitgegeven over het oude en het nieuwe college.
In 1955 vierde het Sint-Gummaruscollege zijn 75-jarig bestaan. Grote jubileumdag was maandag 17 oktober. Kardinaal Van Roey, aartsbisschop van Mechelen en Primaat van België droeg eerst de mis op, aanschouwde de optocht van (oud-)leerlingen en (oud-)leraars vanop de pui van het stadhuis en zat de academische zitting voor in feestzaal Rerum Novarum.
Een nieuwe vleugel werd gebouwd rond 1960.
De hoofdingang van het St. Gummaruscollege werd gebouwd in de periode 1987-1989 naar een ontwerp van F. Verbaenen. Op 26 januari 1990 werd de nieuwbouw ingewijd door Mgr. P. Van den Berghe, bisschop van Antwerpen. Gemeenschapsminister van Onderwijs, dhr. D. Coens, onthulde de gedenkplaat.

TrefwoordenSchool
College
Scholen St.Gummaruscollege
Expo'sDe school van uw (groot)ouders in Lier
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­14238/

Locatie op kaart