Lier, Louis Zimmer

Lier, Louis Zimmer

CollectieArchief Lier - Beeldbank
TitelLier, Louis Zimmer
Objecttypefoto
InventarisnummerSLI001017864
VervaardigerGommer Lemmens
Verworven vanGommer Lemmens
Beschrijving

Huldiging mei 1968.
Louis Zimmer (Lier, 8 september 1888 - aldaar, 12 december 1970) was een Belgische uurwerkmaker en amateur-astronoom.
Hij was de maker van drie bekende uurwerken die zich in Lier bevinden : de Jubelklok, de Astronomische Studio in de Zimmertoren en de Wonderklok.
Zimmer werd geboren als zoon van een horlogemaker. Op de middelbare school blonk hij uit in wiskunde en astronomie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog studeerde hij astronomie en geologie. Hij maakte een wonderpendule, die hij aanbood aan koning Albert I, en hij verbeterde het klokkenspel van de Sint-Gummaruskerk in Lier. Later ontwierp hij ook een automatische schakeling voor de verlichting van de kerktoren.
In 1928 bood hij zijn geboortestad een bijzondere klok aan, die niet alleen de standaardtijd aangaf, maar ook de decimale tijd, de schijngestalten van de maan, de dag van de week, de draaiing van de aardas en nog tal van andere gegevens. Het stadsbestuur van Lier besloot de middeleeuwse Corneliustoren, die was aangekocht om te worden afgebroken, te bestemmen voor dit bijzondere uurwerk. De toren werd verbouwd en op 29 juni 1930 werd de zogeheten 'Jubelklok' onthuld, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van België (vandaar de naam Jubelklok). De toren werd omgedoopt tot Zimmertoren. In totaal telt de klok 57 wijzerplaten, waarvan dertien zich aan de buitenkant van de toren bevinden.
Zimmer werkte hierna aan zijn Astonomische Studio die in 1932 voltooid werd en is ondergebracht op de eerste verdieping van de toren. De Studio wordt aangedreven door dezelfde moederhorloge als de Jubelklok.
Zimmer bouwde een nog veel uitgebreider versie van zijn klok voor de Wereldtentoonstelling van 1935 te Brussel. Deze klok wordt de 'Wonderklok' genoemd. Na de Wereldtentoonstelling was de klok in de Verenigde Staten te zien. In 1960 werd de klok opgesteld in een paviljoen naast de Zimmertoren. In dit paviljoen bevindt zich ook zijn vroegere werkplaats.
Zimmer werd op 13 juni 1970 tot ereburger van de stad Lier benoemd naar aanleiding van de 40e verjaardag van de inhuldiging van de Zimmertoren. Hij is nog steeds de enige ereburger van Lier. Een half jaar later overleed hij op 82-jarige leeftijd in zijn geboortestad aan de Nete.
Ter nagedachtenis aan Louis Zimmer werd er een planetoïde naar hem vernoemd, de planetoïde Zimmer.

Trefwoordenkerk
viering
Zimmer
Expo'sKerk in verandering
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­32715/

Locatie op kaart