Lier, Nachtwacht

Lier, Nachtwacht

CollectieArchief Lier - Beeldbank
TitelLier, Nachtwacht
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerSLI001023373
PlaatsLisperstraat
BeschrijvingSchildje op de gevel van een woning in de Lisperstraat met de vermelding “De Nachtwacht - La Garde de Nuit" (er bestaat ook nog een variant van dit schildje met de aanvullende vermelding NV/SA)
Geïnspireerd op een praktijk in de steden in Nederland begin 20ste eeuw, werden na WOI ook in België nachtveiligheidsdiensten opgericht. Soms ging het om grote “commerciële” organisaties (zoals hier), soms om lokale initiatieven (zie SLI001023372).
De nachtwacht deed iedere nacht een ronde door de stad om de veiligheid van de bevolking te bewaren. In het bijzonder werd de veiligheid gecontroleerd bij de woningen of handelszaken waarop zo’n schildje was aangebracht. De bewoners hiervan betaalden immers een jaarlijkse bijdrage aan de nachtveiligheidsdienst. Soms werd een bericht in de brievenbus achtergelaten om aan te tonen dat nachtcontrole effectief gebeurde.
De nachtwacht deed toen hoofdzakelijk – of toch in belangrijke mate – beroep op oudstrijders en oorlogsinvaliden en bezorgde hen op die manier een menswaardige job.
De organisaties moesten een vergunning aanvragen bij de (lokale) overheid.
Vele nachtveiligheidsdiensten verdwenen enkele jaren na hun oprichting; sommige groeiden later uit tot grote beveiligingsbedrijven en alarmcentrales.
Trefwoordengevelplaat
schild
bewaking
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­admin/­editor/­objects/­46262/

Locatie op kaart