Lier, schoenwinkel Torfs

Lier, schoenwinkel Torfs

CollectieArchief Lier - Beeldbank
TitelLier, schoenwinkel Torfs
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerSLI001030071
PlaatsBerlaarsestraat
Verworven vanHerman Torfs
Beschrijving

Schoenwinkel "In den Keizer" in de Berlaarsestraat (naast de Jezuïetenkerk) in het jaar 1945. De winkel was van Louis Torfs (°1903) en Jeanne Breugelmans (°1902 en zus van burgemeester Frans Breugelmans). Louis Torfs bouwde de zaak uit tot een keten van zes schoenwinkels en legde zo de basis voor de huidige (2016) 75 winkels en 600 werknemers over heel Vlaanderen.

Voorheen was Karel Torfs met zijn echtgenote, op die plaats in de jaren 1920, begonnen met het maken en verkopen van schoenen. Het waren handgemaakte schoenen op bestelling voor de rijke mensen van de stad. Karel Torfs overleed in 1930.

Op de foto zie je ook de winkel van grootmoeder Breugelmans en haar twee ongehuwde, zeer godvruchtige dochters. Zij verkochten kousen en plastrons.

Tot slot. Bemerk je de helder witte vlekken op de muurtjes naast het portaal? Daar had in 1944 de Witte Brigade zes hakenkruisen geschilderd. De familie Torfs, gekoppeld aan Breugelmans langs moederszijde, was nogal bekend als Vlaamsgezind. En dat volstond in 1944. Die hakenkruisen had moeder Torfs er voor dag en dauw afgeschrobd. Echter niet zonder sporen te laten.

TrefwoordenWinkel
schoenmaker
vitrine
schoenen Torfs
Expo'sWinkels in de Lierse binnenstad begin 20ste eeuw
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­58555/

Locatie op kaart