Herentals, Bierhandel Piedboeuf

Herentals, Bierhandel Piedboeuf

CollectieDigitale collectie Erfgoedcel Kempens Karakter
TitelHerentals, Bierhandel Piedboeuf
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerKK_2014_2726
PlaatsHerenthoutseweg
Verworven vanWilfried Vincx
Beschrijving

Yvonne Aerts voor de eerste vrachtwagen van het merk Chevrolet aan het magazijn op de Oude Herenthoutsesteenweg in de jaren 1950.

Jan Vincx begon in 1950 als vertegenwoordiger te werken bij de firma Piedboeuf, eerst in Antwerpen en later in Brussel. In 1952 werd hem gevraagd om in de Kempen een bierhandel te openen. Zo begonnen Jan Vincx (°Sint-Kwintens-Lennik) en zijn vrouw Yvonne Aerts (°Herentals) de bieren en frisdranken de firma Piedboeuf te verkopen in Herentals en omgeving. De naam Jupiler was op dat moment nog niet in gebruik. Die kwam later en verwees naar de brouwerij van Piedboeuf in Jupille. Jan bracht Jupiler als het ware naar de Kempen.

Eerst huurden Jan en Yvonne een huis op de oude Herenthoutseweg en een klein magazijntje op de Noorderwijksebaan. Vrij snel daarna kochten ze twee huizen verder een cafe met achterliggend magazijn van de brouwerij Chevalier Marin. Dit magazijn had nog dienst gedaan als stal voor de paarden die de boten op het Kempisch Kanaal moesten trekken.

Ze begonnen aan hun avontuur met één vrachtwagen van het merk Chevrolet, die ook dienst deed als familiewagen. Samen met een vertegenwoordiger van de brouwerij werden er proevertjes afgeleverd bij de mensen thuis om klanten te winnen.

Vlak na de opstart werd Jan een hele tijd geveld door een longontsteking. Yvonne hield in tussentijd de zaak draaiend, samen met Staf Daems van Wechelderzande. Staf zou later een eigen bierhandel van Piedboeuf openen in Wechelderzande.

Het magazijn en de bierhandel waren tot in de kleinste details georganiseerd, net zoals Jan het wou. Vrachtwagens werden wekelijks met de hand gewassen, de bakken drank stonden tussen met witte verf afgelijnde vakken, de oude bakken stonden vooraan en de nieuwe vanachter.

In de winter brandde er dag en nacht een klein kacheltje (duveltje) in het magazijn om de flessen water niet te laten bevriezen. Later kwam er centrale verwarming bij het verbouwen van het magazijn. In 1969 werd de open stapelplaats voor het leeggoed achter het magazijn overdekt en er kwamen appartementen boven. In 1971 verhuisde de familie Vincx naar het nieuwe appartement.

De zaak bleef maar floreren. Er kwamen een vrachtwagen van het merk Opel Blitz en ook enkele brouwersgasten bij. De eerste was Gust Van Looy uit Herentals, die na zijn pensionering opgevolgd werd door zijn zoon Roger. Andere brouwersgasten waren Jos Schoors uit Olen, Jos Bellens, Jos Verwimp en later ook nog Jef Janssens uit Vorselaar. En natuurlijk droeg ook Yvonne haar steentje bij tot het succes van de bierhandel. De oude Chevrolet werd na 13 jaar dienst vervangen door een Hanomag.

In 1978 besloten Yvonne en Jan de zaak na 26 jaar over te geven. Jan kon zich nu volop bezighouden met zijn hobby en genieten van de rust. In 1996 overleed Jan onverwachts op zesenzeventigjarige leeftijd. Yvonne werd 91 jaar in 2014 en woont nog steeds in Herentals.

Trefwoordenbrouwerij
Bier
drankenhandel
Expo'sArbeid Adelt!
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­46267/

Locatie op kaart