Oh Lier, op u ben ik zo fier! - Felix Timmermans - 75 jaar geleden overleden

Oh Lier, op u ben ik zo fier! - Felix Timmermans - 75 jaar geleden overleden

Er is geen detail informatie beschikbaar

Op 24 januari 1947 overleed Felix Timmermans: 75 jaar geleden dus. We zetten hem in de kijker met deze digitale expo. De titel van de expo komt uit zijn boek "Schoon Lier.

Felix Timmermans was de zoon van Joannes Gommarus Timmermans en Angeline Van Nueten en werd geboren in Lier op 5 juli 1886 als dertiende kind in een gezin van veertien kinderen.

De Fé (de naam waaronder hij gekend was in Lier) huwde in 1912 met Marieke Janssens, de dochter van een schoenmaker en een ongeletterde borduurster. De ouders van Felix Timmermans waren niet akkoord met het huwelijk en om de eerste jaren rond te komen opende het gezinnetje een snoepwinkeltje in de Kartuizersvest.

In 1920 werd hun eerste kind Cecilia (Lia) geboren. In 1922 de dochter Clara, in 1926 Antonia (Tonet) en in 1930 zoon Gommaar.

Verschillende foto’s van de Fé laten een man zien die begaan was met zijn gezin.

De familie woonde in de De Heyderstraat waar de Fé ook zijn werkkamer had.

Maar ook op het begijnhof huurde Felix Timmermans regelmatig een huisje om er te schrijven of te tekenen.

… in het gezin was ook plaats voor humor en plezier.

De erfenis van Felix Timmermans bestaat voornamelijk uit de tientallen romans, toneelstukken, novellen en essays die hij schreef. Een overzicht vind je onder andere op zijn Wikipedia pagina.

In 1916 schreef hij zijn bekendste werk, Pallieter. Tevens zijn meesterwerk. Het boek werd in dertien talen vertaald en alle boeken samen verschenen in achtentwintig talen.

Maar ook zijn teken- en schilderwerk laat niemand onberoerd.

Kleurrijk, naïef en volks zonder zorg om het juiste detail of om het perspectief, een eenvoudig beeld om onze verbeelding te laten werken.

Bekende vrienden van de Fé kennen we in Lier allemaal als het 'Klavertje vier': Louis Zimmer, Louis Van Boeckel, de Fé en Isidoor Opsomer.

Maar er waren er veel meer… denken we maar aan Antoon Thiry, Raymond de La Haye, Oscar Van Rompay, Anton Pieck, Renaat Veremans en Flor Van Reeth.

De Fé ging met zijn gezin in de zomer naar het buitenverblijf 'Minneke Poes' in Grobbendonk.

Felix Timmermans verbleef graag aan de kust maar ging ook graag verder op reis. In januari 1936 was hij in Zwitserland.

In 1925 was hij in Italië. Met de herinneringen aan die reis schreef hij een jaar later 'Naar waar de appelsienen groeien'.

De keuzes en standpunten van de Fé in de Eerste en Tweede Wereldoorlog vielen niet altijd even goed. Vooral de aanvaarding van de Rembrandtprijs werd hem verweten.

Nadat hij in de zomer van 1944 al getroffen was door een hartinfarct, stierf hij op 24 januari 1947.

Op 28 januari, na de begrafenisdienst in de Sint-Gummaruskerk, werd hij ten grave gedragen op Kloosterheide.

Veel meer informatie over het leven en werk van Felix Timmermans vind je op http://blog.seniorennet.be/timmermans_fan/.