Met Vlag en Wimpel in Grobbendonk

Met Vlag en Wimpel in Grobbendonk

Er is geen detail informatie beschikbaar

Het project ‘Met Vlag en Wimpel’ draait rond vlaggen en vaandels, die vaak het uithangbord zijn van verenigingen en organisaties. Deze kleurrijke objecten vol symboliek vertellen dan ook een boeiend verhaal.  Kempens Karakter wil dit vlaggenerfgoed in kaart brengen, fotograferen, beschrijven en tonen aan het publiek.

In september 2022 kregen we dankzij Mercurius een prachtige prelude in de kerk van Bouwel met een tentoonstelling over de vlaggen en vaandels van Bouwel en Grobbendonk. Voor deze virtuele versie van de expo selecteerden we voor jou één vlag of vaandel per vereniging.

De vlag van de oud-strijders van Bouwel, ter herdenking van de 'helden' van de Eerste Wereldoorlog.

De vlag van toneelmaatschappij Kunst en Vermaak, later Lust en Vermaak.

Vlag van de Koninklijke Harmonie De Broedermin van Grobbendonk, gemaakt naar aanleiding van de 100e verjaardag van de vereniging in 1957.

De vlag van de Koninklijke Fanfare Sint-Donatus Bouwel, ingehuldigd naar aanleiding van de 75e verjaardag van de vereniging in 1994.

Vlag van de Bond van het Heilig Hart van Bouwel. We zien referenties naar Sint-Donatus, de kapel op de Langenheuvel (rood), de kapel in de Pallieterdreef (wit), het kruis op de Calvarieberg, het Heilig Jaar in 1950 met de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de wijding door paus Pius XII.

Vlag van de Eucharistische Kruistocht (E.K.) in Bouwel. De beweging werd in Vlaanderen gesticht in 1920 met de bedoeling de communiedecreten van Paus Pius X van 1910 meer ingang te doen vinden, vooral bij de kinderen.

Processievaandel met aan de ene zijde Sint-Donatus en aan de andere zijde Maria. Op die manier kon het vaandel in de beide processies van het dorp worden gebruikt.

Vlag van scoutsgroep Bosvogels uit Grobbendonk, één van de oudste scoutsgroepen in België.

De vlag van de Onze-Lieve-Vrouw Chiro van Bouwel.

Vlag van de Boerenjeugdbond (BJB) in Bouwel. De iconografie op de vlag met een christelijk kruis en een handploeg spreekt voor zich. In 1965 verandert de BJB zijn naam in Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ). 

Vlag van voetbalclub F.C. Excelsior Bouwel, gemaakt naar aanleiding van de 50e verjaardag van de vereniging in 1984.

De vlag van voetbalclub KFC Grobbendonk, ontstaan in 1924 als een samenwerking tussen voetbalploeg ‘Lui en Lomp’ en toneelvereniging ‘Nut en Vermaak’.

Vlag van volleybalclub BOVOC, opgericht in 1972. De vlag werd zelf ontworpen en gemaakt.

Vlag van de Christelijke Bond voor Gepensioneerden (CBG) in Bouwel, voorloper van de Katholieke Bond voor Gepensioneerden (KBG) en OKRA.

Vlag van de Christelijke Bond voor Gepensioneerden (CBG) in Grobbendonk, voorlopig van de Katholieke Bond voor Gepensioneerden (KBG) en OKRA.

De vlag van KVLV Bouwel, vroeger de Boerinnenbond en nu FERM.

De vlag van KAV Bouwel. De Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde (KAV), later Femma, bekommerde zich om arbeidersvrouwen. Ze voorzag vorming, zodat vrouwen van alle stielen thuis waren, inclusief goede echtgenotes en moeders.

De vlag van KAV Grobbendonk.

De vlag van de Katholieke Werklieden Bond (KWB) Grobbendonk. De KWB heeft haar wortels in de jaren 1930. Vanuit de vraag naar een aangepast kader van de Katholieke Actie voor volwassen mannen werden toen de eerste werkliedenbonden opgericht door oud-Kajotters.

Vlag van de Gezinsbond van Bouwel, in België ontstaan na de Eerste Wereldoorlog als de Bond voor talrijke gezinnen.

Vlag van Ziekenzorg CM Bouwel, opgestart op 6 mei 1971.

Vlag van Ziekenzorg CM in Grobbendonk. De eerste vergadering van de vereniging vond plaats op 13 november 1967.

Vlag van de Landelijke Gilde in Bouwel.

De vlag van ACV Grobbendonk-Bouwel. De vlag werd gemaakt in 1996. We zien de kerk van beide dorpen.

We eindigen met het oudste object, met name het vaandel van de Sint-Sebastiaansgilde van Bouwel. Het vaandel uit 1757 behoort tot de collectie van de kerkfabriek.

Alle vlaggen en vaandels die we samen met Mercurius (werkgroep Archeologie Grobbendonk) fotografeerden en beschreven, vind je op het erfgoedportaal. Voor meer info over het project Met Vlag en Wimpel kan je terecht op www.kempenskarakter.be.