THUIS: Interieurs door de jaren heen

THUIS: Interieurs door de jaren heen

Er is geen detail informatie beschikbaar

Een kamer in het oudste huis Rosselaar te Balen. Deze kamer in het huis  vormde vroeger samen met de slaapkamer één geheel. Er werd onder de moerbalk een muur opgetrokken zodat een aparte slaapkamer ontstond. In de beste- of familiekamer zien we de openhaard waar een Leuvense stoof werd voorgeplaatst. 

De Moos ook achterhuis in het oudste huis van Rosselaar in Balen. Deze plaats werd vroeger gebruikt als zomerkeuken. Hier is geen zoldering maar ziet men tegen het pannendak. 

De woonkamer in het oudste huis Rosselaar te Balen, er is een open haard die vroeger samen met de dak zuil het heiligste onderdeel van de woning betekende. Het vuur werd gestookt op een verhoog van keien of veldstenen en brandde met sprokkelhout, plaggen of turf. Hier was de draaiboom aanwezig waar de voederketel werd aangehangen om het eten te bereiden boven het vuur en dan rechtstreeks tot in de stal te brengen. Deze draaiboom is verdwenen, omdat het zeer moeilijk was om met het open vuur de kamer te verwarmen werd in de open haard een schoorsteen gemetseld en een Leuvens stoof geplaatst.

Deze kamer in het huis Rosselaar te Balen vormde vroeger samen met de slaapkamer één geheel. Opvallend in deze kamer zijn de vele familiefoto's aan de muur.  

De slaapkamer van het huis Rosselaar te Balen heeft twee bedden uit de tijd van toen, blijkbaar gemaakt voor mensen met een niet al te grote gestalte! Naast de trap naar de kelderkamer bevindt zich een oude kleerkast.  

Foto van de huiskamer in de boerderij 'de Vuilkar' op de Kastelein te Turnhout. De ankers op de gevel tekenen het jaartal 1734. Aldaar woonde de familie Van den Hout - Wouters.

Een kijk in de woonkamer van ‘de Oude Hoeve' te Ravels, het oudste huis van de gemeente en het geboortehuis van 'Klein Peerke'. 

De woonkamer in de boerderij Bremer Hoef te Turnhout met mensen rond een koffietafel.

Glasnegatief van een dame in een zetel in de woonkamer. 

Een interieur van een kamer in het voormalige Taxandria museum, een kleine kast met daarop een kruisbeeld, een beeld van Onze-Lieve-Vrouw en aan de rechterkant Sint Jozef. Alle beelden staan onder een beschermende glazen stolp. 

Prentbriefkaart van het Interieur van een hoeve te Geel. De twee kamers van de zieken kijken uit op de woonkamer.

Zicht op de woonkamer van de familie Van der Borght te Grasheide. Deze kamer kon ook dienstdoen als ontvangstruimte voor de ouders van de interne leerlingen van het pensionaat. 

Even binnenkijken in de woonkamer bij de familie Lodewijk Van Boeckel in Lier. 

Woonkamer van de woning van Edward Careels  Antwerpsesteenweg 58 in Lier.  Edward Careels (Lier, 1857 - Lier, 1933) Zijn loopbaan in overheidsdienst combineerde hij met een succesvolle carrière als privé-architect. 

Een typisch Jakob Smits' interieur: een boerenfamilie rond de tafel gezeten, een raam met kleine ruitjes waarachter het landschap met blauwe lucht en witte wolken, aan de muur enkele schaarse voorwerpen. 

Interieur van een woning dat armtierig aandoet. Een vrolijk gezelschap zit rond tafel. De interieurinrichting is minimaal en bestaat hoofdzakelijk uit kasten en schappen gemaakt van planken, steunbalken die dienstdoen als hangrek. 

Interieur van een hoeve. Centraal onderaan een Leuvense stoof. 

Interieur van een woning met Leuvense stoof in de tuinwijk Zuid-Australië te Lier in de jaren 1930. 

Het echtpaar Willems-Simons, fruitboeren uit Lier die voornamelijk druiven kweekten zitten in hun hoeve aan de Leuvense stoof rond 1900. Let ook op het witte zand op de vloer. 

Slaapkamer met bed in Het Hof te Vosselaar.

Een slaapkamer in het Begijnhof Te Turnhout. 

Binnenzicht van een hoeve met alkoof te Mol-Sluis. Een alkoof is een tussenkamer, of een kleine zijkamer zonder ramen, die als slaapkamer gebruikt kan worden.

Slaapkamer met een Hollandse blokkast en ervoor Jezus op een half tafel met een boek en een schiderij erboven in het Begijnhof te Turnhout