Thuis in Vosselaar

Thuis in Vosselaar

Er is geen detail informatie beschikbaar

Heemkundige kring Adriaen Ghys beheert een fotocollectie van ruim 11.000 foto's rond allerhande Vosselaarse thema's.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2024 maakten we een selectie van huiselijke foto's. Ontdek Vosselaarse buurtfeesten, thuisambachten, woningen en dorpsgezichten.

In 1981 organiseerde men de 5de editie van het buurtfeest Volksspelen Bolk. Jong en oud dook vol overgave in de spelletjes!

Karel Bel was leerkracht en ook 38 jaar schoolhoofd van de Vosselaarse gemeenteschool, in de eerste helft van de 20ste eeuw. Thuis kwam hij tot rust bij zijn bijen. Hij was een deskundig en gepassioneerd imker. Hier zie je hem bijenkorven schoonmaken en herstellen.

Herken jij deze plek? Welke gelijkenissen zie je met deze foto van minstens 100 jaar oud? En welke verschillen zijn er?

Voor wie de plek niet herkent: dit is de Cingel. De fotograaf stond met zijn rug naar de kerk.

Deze foto van de Cingel werd genomen rond 1910. Een zekere L.Wils stuurde deze postkaart naar zijn of haar tante en schreef erbij: "Tante, ik hoop dat jullie samen de kramik smakelijk zullen opeten." Kramiek is een zoet rozijnenbrood. Dat zal vast wel gesmaakt hebben!

Er werden veel postkaartfoto's gemaakt op de Cingel, het centrale plein in Vosselaar. De fotograaf van deze kaart noemde het plein 'Groote Markt'. Vermoedelijk werd het plein zo niet genoemd door de Vosselarenaren zelf. 

Op deze foto zie je duidelijk dat er tegen de zijkant van de pomp een 'kastje' hing waarin aankondigingen gehangen werden. Hier werden ondermeer huwelijken, geboortes en overlijdens bekend gemaakt bij de dorpelingen.

Op het Heiende woonden verschillende families waarvan elke gezinslid mee hielp bij het maken van bezems. Dat was een typisch Vosselaarse ambacht aan het begin van de 20ste eeuw. In het Gielsbos ging men in de winter, wanneer de bomen kaal waren, twijgen van de berkenboom kappen.

Aan het begin van de Beersebaan lag rond 1910 de 'bessembinderij' van de familie Hendrickx.

Het werd de grootste bezembinderij van Vosselaar. Zij leverden aan het Belgisch Leger jaarlijks 125.000 bezems. Ook de stadswerkers van Antwerpen en Brussel veegden met Vosselaarse bezems. Met Jan Hendrickx verdween ook deze huisnijverheid in Vosselaar omstreeks 1956.

Het Vosselaarse Heieinde was een dorre en zandige streek met aan de voet van het Gielsbos vennen, beemden en weilanden, met hier en daar een klein boerderijtje waar hard gewerkt werd om toch iets extra te vergaren. Eén van de landwegen van dit gehucht werd vanaf 1930 de Bokkenstraat genoemd (en zo heet ze nog steeds). Weet je waarom? Omdat hier enkele bewoners een bok hadden die heel goed was in het maken van kleine geitjes: mensen kwamen uit heel de streek naar de Bokkenstraat om hun geit te laten bevruchten.

De Konijnenberg: dé lievelingsplek van vele Vosselarenaren. Talloze generaties spelende kinderen hebben zich hier al thuis gevoeld.

Deze foto werd rond 1908 genomen en met de hand ingekleurd.

In en rond Vosselaar stonden vroeger tal van boerderijen. Sommige staan er nu nog, maar werden verbouwd, andere zijn intussen gesloopt. Omdat in de Kempense zandgrond niet veel voedingsstoffen zitten, moesten de boeren extra hard werken om planten en dieren te kweken. Rijkdom kenden de Vosselaarse boerengezinnen niet. 

De keuken was het hart van de hoeve. De Leuvense stoof was tegelijk verwarming en kookfornuis. 

Op de foto: Philomena Mols van de Breemsedijk, ca 1960-1969

Lid zijn van een toffe vereniging kan aanvoelen als een tweede thuis.

Op de foto staat Biljartclub Rood Wit. De foto werd genomen op een biljarttornooi in het café van Jan Kooremans. Dat café was waar nu Centrumapotheek Vosselaar is, op de Cingel.

(datum voorlopig onbekend, vermoedelijk tussen 1913 en 1930)

Deze schuttersgilde is met voorsprong de oudste vereniging van Vosselaar: ze bestaat al bijna 500 jaar! De oudste geschreven vermelding van de gilde is van 1528.

Op de foto: Gildebroeders en -zusters, 1970, op de Cingel

In 1913 nam een fotograaf deze foto van de Kerkstraat, gekeken in de richting van het Bergeneinde. De foto werd gedrukt op postkaartjes die verkocht werden aan de inwoners van Vosselaar.

De vrouw links met muts is Trien van Piet, de bakel die half Vosselaar ter wereld gehaald heeft. Een bakel is een vroedvrouw die helpt bij thuisbevallingen.

Dit klooster was de thuis van de zusters van het Heilig Graf. Zij verhuisden van Turnhout naar Vosselaar om hier een katholieke meisjesschool op te richten. 

In 1892 kochten de zusters van het Heilig Graf in Turnhout “een huizing met aanhorige gebouwen, plaats en hof en het gebouw gediend hebbende als katholieke school, alsmede de drij akkers er bij gelegen in het gebergte, alles saam gelegen te Vosselaar voor de som van 9625 frank”. Op 22 december 1896 opende de school haar deuren. 

De school bestaat nog steeds, maar het klooster werd verbouwd: nu huizen hier de politie en de kinderclub.

We kijken vanop de Cingel richting Kerkstraat.
Rechts zie je de boerderij van de familie Sas, met een grote hooiwagen ervoor. Nu is hier bloemenwinkel Bloemen Sas. 
Links ernaast, waar de grote schuur stond, is nu Fietsen Kim gevestigd. 

De foto staat op een postkaart die is afgestempeld in 1921.

Waar nu de Centrumapotheek is, was jarenlang een café. Het werd ondermeer uitgebaat door Lieneke Kloon, Jan Kooreman en Suske Theuwes, daarna werd het apotheek de Smidt. Het kleinere huis was van Jan Van De Ven, gemeentesecretaris. Daarna zien we de ijzeren omheining van de oude pastorij. Nu staat op die plek het gemeentehuis.

Postkaart afgestempeld in 1927

De Antwerpsesteenweg loopt sinds 1821 rakelings langs de dorpskern van Vosselaar. Van 1884 tot 1960 reed hier tram 41 tussen Turnhout en Antwerpen.

Deze foto werd genomen rond 1932. Kijk maar eens goed naar al dat volk en al die beweging!
De autobus komt traag aangbold.

Een paard trekt de kar met hoge wielen over de hobbelige kasseien.

Een jonge man duwt een kruiwagen met daarin een kindje.

Links staat een fietser langs de kant van de weg.

Rechts staat een man met één voet op de tramsporen.

Alle gebouwen die je links ziet, zijn intussen verdwenen: ze werden gesloopt toen de steenweg heraangelegd werd. In 1964 werd de steenweg verbreed van 2 naar 3 baanvakken, zoals we hem nu nog kennen.

De molen van Vosselaar is helaas verdwenen, maar hij leeft verder in de straatnamen Molenstraat en Molenpad. Ook werd er een straat vernoemd naar de eerste molenaar van Vosselaar, Karel Druyts. De windmolen werd gebouwd in 1795 en werd afgebroken in 1959 omdat hij niet langer gebruikt werd. Graan werd niet langer in windmolens, maar wel in fabrieken gemalen.

 Postkaart afgestempeld in 1904

Bij 'Karel Kaers’ was het café van de ouders van Karel Kaers, aan de Antwerpsesteenweg. De trotse ouders noemde hun café naar hun zoon die in 1934 wereldkampioen wielrennen werd. Op de foto zie je moeder Kaers (rechts) met haar 2 dochters en schoondochter.

Karel Kaers is de beroemdste sportman van Vosselaar. In 1934 won hij het wereldkampioenschap baanwielrennen in Leipzig. Hij was toen 20 jaar, en daarmee de jongste wereldkampioen wielrennen uit de geschiedenis. Hij won ook de Ronde van Vlaanderen en het Belgisch Kampioenschap. In Vosselaar werden zijn overwinningen enthousiast gevierd.

Als muren konden spreken... dan zouden de muren van dit pand héél wat te vertellen hebben!
Al ruim 50 jaar is dit pand Jeugdhuis De Nok: het café en ontmoetingscentrum voor de jeugd van Vosselaar. Naast gemeentehuis en jeugdhuis, heeft dit pand nog verschillende functies gehad.
Dit monument was vroeger, naast gemeentehuis, ook woonst voor de veldwachter, klaslokaal en opslagruimte voor brandweermateriaal.

In 1913 kreeg het pand een facelift. Architect Jules Taeymans tekende de verbouwplannen in eclectische stijl. Eclecticisme is het combineren van kenmerken van verschillende bouwstijlen: een klassiek driehoekig fronton, middeleeuws-aandoende glas-in-loodramen,...

De melkboer leverde vroeger verse melk aan huis. Hij reed van deur tot deur met een grote bakfiets vol melkflessen. Zijn hond hielp met het trekken van de zware lading.
 

Deze zandweg is De Breem met rechts de schuur van Fons Wellens en links de boerderij van de familie Wellens-Verdonck.

Op 23 april 1967 was het groot feest in Vosselaar, want de voetbalvereniging speelt met 4 ploegen kampioen!

Fanfare De Ware Vrienden bestaat sinds 1912, maar is nog steeds springlevend. In 1968 werd de fanfare-familie uitgebreid met een drumband. 

Foto genomen op 16 april 1972, op de 60ste verjaardag van de fanfare

Een eigen huis... Je moet er wat voor overhebben! Van 23 tot 25 mei 1974 was het aan het gemeentehuis kamperen geblazen om een bouwgrond te kunnen bemachtigen! De gronden aan de Grotenhoutlaan werden verkaveld en straten zoals de Ericalaan, Zeggelaan en Zonnedauwlaan werden aangelegd. (fotograaf: José Heerman voor Gazet van Antwerpen)

Aan de Breem stond de grote schuur met rieten dak van Fons Wellens. Om de zoveel tijd moest het rieten dak hersteld worden.