De school van uw (groot)ouders in Lier

De school van uw (groot)ouders in Lier

Er is geen detail informatie beschikbaar

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2022 ('Erfgoeddag maakt school') vindt u hier een overzicht van fotomateriaal over Lierse scholen. We gaven de voorkeur aan de oude foto’s. Eerst komen de lagere scholen aan bod, daarna de secundaire en tot slot een aantal bijzondere scholen.

In het centrum van de stad had je vroeger de stadsmeisjesschool. De straat die we nu kennen als de Abtsherbergstraat heette toen toepasselijk de Schoolstraat.

De wijkschool 'Pullaar', die je nu vindt achter de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt aan de Mechelsesteenweg, begon ooit in gebouwen langs de Lintsesteenweg.

Nog een verdwenen gemeentelijke school stond op Lisp. Zowel jongens als meisjes volgden er les. Zoals gebruikelijk in die tijd waren er aanpalend ook onderwijzerswoningen voorzien.

Aan de Kesselsesteenweg werd in het begin van de 20ste eeuw de parochiale basisschool Heilige Familie gebouwd. Ook vandaag nog een levendige school.

Langs de spoorweg aan de huidige Spoorweglei kwam er ook een lagere school. Nu kennen we die basisschool als 'Het Spoor'.

Uiteraard waren en zijn er nog meer lagere scholen in Lier (Hagenbroek, Frankenweg, Mechelsestraat, Lisperstraat…) die we in dit overzicht niet opnemen.

In Koningshooikt was er een lagere gemeenteschool voor jongens…

… en uiteraard, ook een basisschool voor meisjes.

De vakschool (VTI) begon als Sint-Jozefsvakschool in de Kerkstraat maar kwam tot volle ontwikkeling in de jaren 1920 in de Kruisbogenhofstraat.

Officieel het Sint-Gummaruscollege maar in de volksmond ’t College. Ontstaan tijdens de Eerste Schoolstrijd in de jaren 1870-1880.

Het Sint-Ursula instituut van Lier begon in 1899 als de Vrije Beroepshuishoudschool der Religieuzen Ursulinen. In 1915 werd ook gestart met een handelsafdeling. De school werd in 1934 erkend als Beroepsschool Sint-Ursula. In 1950 startte men er met het algemeen vormend middelbaar onderwijs (Lyceum). Bekijk zeker ook de andere foto’s van deze school op deze website.

Naast het vrije (katholieke) net heb je in Lier ook een scholengemeenschap van het rijksonderwijs (GO) voor het secundair onderwijs. De school is momenteel gevestigd op verschillende locaties in de stad.

De Rijksnormaalschool, met oorsprong in 1816, in Lier is wel bijzonder. Het was de eerste Vlaamse normaalschool en vele bekende Vlamingen hebben er gestudeerd. Op de website vind je veel foto’s terug, zowel van voor als na de Eerste Wereldoorlog, een belangrijk keerpunt voor de school.

Het Heilige Geestcollege in de Lisperstraat was nog zo’n bijzondere school. Het was een missiecollege met internaat. Een school dus voor de opleiding van missionarissen.

Lier heeft ook een methodeschool. De Steinerschool werd opgericht in 1974 en is gevestigd in de Mallekotstraat.

Onze stad is altijd trots geweest op de Cadettenschool in de Dungelhoeffkazerne. Opgericht in 1955 en spijtig genoeg gesloten in 1991.

Tot slot mogen we ook onze 'verpleegstersschool' (SAL) niet vergeten. We hebben evenwel weinig fotomateriaal van deze school.