Lier onder fabrieksrook

Lier onder fabrieksrook

Er is geen detail informatie beschikbaar

De verbranding van steenkool voor de stoommachines gaf rook en zwaveldioxide. Een hoge schouw zorgde voor de spreiding van rookgassen (uitwaaigebied).

Hoofdzakelijk voor twee bedrijfsactiviteiten werden in Lier schoorstenen gemetst: brouwerijen en margarinefabrieken.

De fabrieksschoorsteen van brouwerij Feremans (Hubert Feremans-Wouters) stond aan de noordoostkant van de stad.

Stoombrouwerij Het Vierheemspeerd (opgericht in 1857) lag dichter bij het centrum, in de wijk het Looks.

Van de schoorsteen van deze brouwerij, ook binnen de stadsvesten, hebben we (voorlopig) slechts één foto. De koperen ketels van de brouwerij werden door de Duitsers weggehaald in de Eerste Wereldoorlog.

Brouwerij Cuykens (stilgelegd in 1967) had een schoorsteen die ook gebruikt werd voor de steenbakkerij en de mouterij op die site.

In de jaren 1970 en 1980 werden de gebouwen van Cuykens afgebroken en later kwam er een afvalverwerkingscentrum in de plaats.

In onze deelgemeente Koningshooikt had brouwerij Verbesselt (gekend als de brouwerij van De Belser) twee fabrieksschoorstenen. Bierbrouwen eindigde hier in 1944.

De eerste margarinefabriek in Lier werd opgericht in 1875 en heette Belgica (familie Raymakers). De bedrijfsgebouwen, met de schouw, werden gesloopt in de jaren 1950.

De schoorsteen van fabriek Belgica staat op vele oude foto’s en postkaarten van Lier.

Of de was op den blijk proper bleef onder de schouw van de Belgica was maar de vraag.

De gemetste schoorstenen van margarinefabriek Brabantia stonden op Lisp. De fabriek werd opgericht in 1895 en sloot in 1951. In de volksmond was ze gekend als De Boterton.

Eén fabrieksschoorsteen in Lier was niet van een brouwerij, noch een margarinefabriek. Het was deze van melkerij Bonilac op Anderstad, in het zuiden van de stad.

Melkerij Bonilac stopte de activiteiten in 2009. De hoeves op de site werden gerestaureerd en in de melkfabriek kwamen lofts. Deze schoorsteen staat als enige nog overeind als getuige van het industrieel verleden van Lier.

Het is verrassend hoeveel fabrieksschoorstenen er ooit in en vlakbij de stad stonden. In deze expo laten we je kennismaken met een aantal schoorstenen die de Lierse horizon sier(d)en.