Heist-op-den-Berg by night

Heist-op-den-Berg by night

Er is geen detail informatie beschikbaar

We nemen je graag mee op een wandeling door het nachtelijke Heist-op-den-Berg. Starten doen bij kasteel Isschot in Itegem. Dit kasteel was lange tijd in handen van de familie Hanssens, en niet de familie Heylen zoals op de postkaart staat. 

De collectie postkaarten met nachttaferelen komt uit het gemeentearchief van Heist-op-den-Berg en van heemkring Die Swane. Om de nachtelijke sfeer te creëren, werden de foto’s bewerkt met een fijn penseeltje. In de duisternis fotograferen was vroeger namelijk onmogelijk.

Via de Hanssenslaan komen we bij kasteel La Garenne, dat ook verscholen ligt tussen de bomen in Itegem. De familie Hanssens liet het bouwen als jachthuis voor het kasteel Isschot. Zij verkochten het in 1919 aan de latere Itegemse burgemeester Louis Becker, die het uitbreidde met een extra vleugel. 

We wandelen naar Hallaar en ontdekken de Steene Molen: een tot molen omgebouwde middeleeuwse versterking. Deze molen werd in 1928 afgebroken. 

De Villa’s by night mogen niet ontbreken op onze nachtelijke trip. Ze werden op het einde van de 19de eeuw gebouwd in opdracht van de miljonair Guillaume Leclercq. Leclercq was ook bouwheer van de Gemeentezaal op het Kerplein, arbeiderswoningen in de Halfstraat en vele andere Heistse gebouwen. 

We lopen de Stationsstraat verder naar beneden en komen aan bij het station. De laatste trein is al vertrokken uit het oude stationsgebouw van 1868 dat in 1972 werd afgebroken.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog beheerden Nederlandsonkundige stationschefs en onderstationschefs het station, tot grotere ergernis van de Heistse treinreiziger.

Het Pleintje is de laatste stop op onze nachtelijke tocht. We zien hier nog de woning van dokter en gemeenteraadslid Medard Brems staan. In 1950 werd het huis afgebroken en een jaar later vervangen door het huidige Torengebouw. 

Helaas kunnen we onze wandeling niet afsluiten in een van de gezellige Heistse café, dus nemen we hier afscheid van elkaar.

Heb je de smaak van de virtuele expo's te pakken? Kijk dan zeker naar onze andere expo's op kempenserfgoed.be

Deel