Winkels in de Lierse binnenstad begin 20ste eeuw

Winkels in de Lierse binnenstad begin 20ste eeuw

Er is geen detail informatie beschikbaar

De Rechtestraat is altijd een winkelstraat geweest en is het nog steeds. Een tabakswinkel ga je er nu evenwel niet meer vinden. Hooguit nog een “dampwinkel” voor e-sigaretten en e-liquides

In de Rechtestraat was er nog een tweede tabakswinkel “De Gulden beurs”. De uitbaatster “Matantje” werd door Felix Timmermans nog een romanfiguur. 

Nog zo’n winkel die je niet meer moet zoeken. Om kruisbeelden te kopen moet je nu het internet op. 

We blijven nog even in de Rechtestraat. Het was het jaar waarin “matrozenpakjes” duidelijk in trek waren voor plechtige communicanten. 

Trots poseren voor de eigen winkel kort voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Herenkleding heette toen nog “manskleederen”. 

We sluiten de rij in de Rechtestraat met de lingeriewinkel “In de klok”. De voorgeschiedenis van het pand lees je in de beschrijving bij de foto. 

De Lisperstraat was ooit één van de belangrijkste winkelstraten in Lier. Nu vind je er nog amper winkels. De Antwerpsestraat heeft de plaats van de Lisperstraat overgenomen. 

De drankenwinkel “bij Gusta” was vroeger “wereldberoemd in Lier”. Kunstenaar Fons Teijssen heeft de vitrine vereeuwigd. 

Jos Mylemans was behanger-garnierder maar verkocht ook meubelen in zijn winkel in de Lisperstaat. 

Leden van de familie Sanders poseren voor de winkelpui van de juwelierszaak in de Lisperstraat in de jaren 1920. 

Niet enkel in de Lisperstraat, maar ook verder door op de Lispersteenweg waren verschillende winkels. Rond 1900 was er een grote bakkerij 

In oostelijke richting ging de winkelas van de Rechtestraat, over de Berlaarsestraat tot en met de Berlarij. 

Als een vitrine vol potten hangt in de Berlaarsestraat dan ben je zeker dat daar een pottenwinkel is. 

Veel volk om te poseren voor de meubelwinkel in de Berlaarsestraat. Meubelwinkels vond je vroeger inderdaad in het centrum. Nu moet je daarvoor aan de rand van de stad zijn. 

“In den Keizer was een bescheiden schoenwinkel in de Berlaarsestraat. Zoveel jaren later kan je “Schoenen Torfs” met 70 winkels en de webverkoop nog moeilijk een bescheiden schoenwinkel noemen. 

Rond 1900 was in de Berlarij uitgeverij Van de Velde gevestigd. Vooral postkaarten kon je er kopen. 

In de Berlarij was ook een tabakswinkel. De tabak werd geleverd door het fabriekje in de Regenboogstraat vlak daar achter. 

Jef Vingerhoets maakte in de jaren 1960 een portret van verschillende middenstanders in Lier. In de Berlarij kwam de lusterwinkel van Nijs aan de beurt. 

Met enkele uitzonderingen vind je vandaag voornamelijk horecazaken op de Grote Markt. Ooit was dat anders. Veel middenstanders kozen voor een pand op de Grote Markt om handel te drijven. 

In de jaren 1930 was drogisterij Nagels gevestigd op de Grote Markt. Voorbijgangers konden kijken naar de mooi opgemaakte vitrine. 

Aan de noordzijde van de Grote Markt werden een aantal handelszaken volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

De winkels op de Grote Markt voor de Eerste Wereldoorlog hadden overwegend een eenvoudige witgeschilderde gevel zonder veel ornamenten. Bij de heropbouw zouden daar uitbundige gevels in neostijlen voor in de plaats komen. 

Sommige kledingwinkels hadden ook een eigen naaiatelier. In de Antwerpsestraat werd beroepskledij, legerkledij gemaakt en ook vlaggen en wimpels. 

Andere winkels vond je verspreid over de stad. Granen en zaden kon je kopen op het Kluizeplein

Ook in de Koning-Albertstraat werd er handel gedreven. 

Naast verschillende cafés waren er behoorlijk wat winkels in de Kartuizersvest. Ook hier vond je een groeten- en fruitwinkel. 

Sommige winkels hadden een ruim assortiment. In de Eikelstraat was een winkel met een dubbele etalage. In de éne stonden potten en pannen, in de andere ijzerwaren zoals rieken, schoppen… 

Zelfs in de Frederik Peltzerstraat vond je verschillende winkels. 

Een oude goed bewaarde winkelpui herbergt in die straat nog altijd een pottenwinkel. 

Afsluiten doen we met een speelgoedwinkel in de Antwerpsestraat. Je kan bijna voelen hoe begerig een jong meisje naar de poppen in de vitrine kijkt. 

Deel