Erfgoedfestival De Nacht

Erfgoedfestival De Nacht

Er is geen detail informatie beschikbaar

De nacht: een inspirerend thema voor een weekend vol erfgoed, en ook voor deze expo.

Op nachtkempenserfgoed.be vind je het volledige programma van Erfgoedfestival De Nacht.

Neem tussen de activiteiten door voldoende rust ;-). Om te slapen hoeft het niet per se nacht te zijn.

In de Schoolkolonie in Berlaar sliep iedereen samen in de slaapzaal. En dan maar hopen dat er geen snurker in de zaal ligt!

 

 

't Is goed in 't eigen hart te kijken nog even voor het slapen gaan, aldus dichteres Alice Nahon. Ontdek haar gedichten op een wandeling in Putte tijdens Erfgoedfestival De Nacht en in de Nachtkalender op 13 april .

Een verhaaltje nodig voor het slapengaan? Deze sprookjesachtige plek verscholen tussen de bomen in Itegem biedt misschien de nodige inspiratie.

Mag het een spannend verhaaltje over de Duivelskuil in Kasterlee zijn? Ook in Ravels, Beerse en Mol liggen er ergens in het bos zo'n kuilen verborgen. Waar verhalen over de duivel, witte wieven en verzonken klokken die zich 's nachts laten horen zijn aan verbonden. De duivelskuilen zijn waarschijnlijk gegraven als drinkpoelen voor vee.

Nog snel gaan vissen voor het slapengaan ...:  meer spannende inspiratie voor een verhaaltje op de Nachtkalender van 5 april.

Moet je 's nachts dringend naar het toilet? Gebruik dan de nachtpot onder je bed! Zo gebeurde dat vroeger toch, want het toilet bevond zich meestal buiten op de koer.

Lees in de Nachtkalender op 12 april een Ode aan nachtpot en pissijntje.

Wie niet kan slapen, kan nog altijd schaapjes tellen in Achter-Olen. 

Om na de avondklok buiten te mogen had je tijdens de Eerste Wereldoorlog toestemming nodig van den Duits. Zonder Nachtpassierschein kon je beter de straat niet op.

Wie waakt er over de stad als iedereen slaapt? Na de Eerste Wereldoorlog ontstonden in België verschillende nachtveiligheidsdiensten, ook in Lier. De nachtwacht deed iedere nacht een ronde door de stad om de veiligheid van de bevolking te bewaren, met bijzondere aandacht voor de huizen waarop zo'n schildje was aangebracht. Een veilige nachtrust was zo verzekerd.

Tijdens de nacht wordt er niet alleen gewerkt maar ook plezier gemaakt. In elk Kempens dorp waren/zijn er cafés genoeg om tot in de vroege uurtjes plezier te maken.

Ook in Herenthout weten ze wat plezier maken is. Al sinds 1892 gaat de carnavalstoet er jaarlijks uit. En daar horen uiteraard carnavalsliederen bij. Traditioneel eindigt de carnavalsperiode op vastenavond om middernacht. Dan start de veertigdaagse vastentijd voor de christenen. 

 

Voor een avond en nacht vol plezier, kan je ook met de ezelskar naar de kermis gaan. De Septemberkermis in Balen en 'Balen Met' zijn evenementen die soms al eeuwenlang bestaan.

Blader naar 27 maart op de Nachtkalender en lees er meer over.

 

Na een deugddoende of drukke nacht kan je 's ochtends langs de bakker voor vers brood en pistolets. De bakker zelf kan maar best vroeg uit te veren, want de nacht is er om te bakken.

Bij de familie Van Gils zat het bakker zijn in het bloed: het werd van vader op zoon, of van nonkel op neef doorgegeven.

Als er niets interessant op televisie is, kan je naar de radio luisteren. Net zoals in vele dorpen, werd er ook op de Hei in Berlaar vroeger lokale radio gemaakt. Zo was er Radio Heikant, Radio Horizon en Radio Midnight. Die laatste zond uit vanuit een bungalow op de Aarschotsebaan.

Lang voor televisie en Netflix brachten families hun avonden door aan de Leuvense stoof. Dicht bij elkaar was het warm en werden de beste verhalen verteld.

Of maak het gezellig rond een kampvuur. Tijd om even stil te staan bij de dag, samen te zingen, marshmallows te roosteren, of gewoon naar het vuur te kijken. Als dat aangaat tenminste. 

Geniet van Erfgoedfestival De Nacht!

Ontdek het volledige programma van het Erfgoedfestival (23-25 april) op nachtkempenserfgoed.be.

Deel