Berlaar, Schoolkolonie, Slaapzaal

Berlaar, Schoolkolonie, Slaapzaal

CollectieDigitale collectie Erfgoedcel Kempens Karakter
TitelBerlaar, Schoolkolonie, Slaapzaal
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerEGD2011_005
PlaatsBallaarweg
Beschrijving

Slaapzaal van de Schoolkolonie in Berlaar.

Op 8 augustus 1908 werd de Schoolkolonie in Berlaar plechtig ingehuldigd. Het oorspronkelijke doel was behoeftige, zwakke en ziekelijke kinderen uit Antwerpen tijdens de zomervakantie naar ‘de buiten’ te zenden om daar,door gezonde lucht en krachtig voedsel, terug op krachten te komen.

In de nacht van 19 op 20 november 1927 werd een deel van de gebouwen door brand verwoest. Het volgende jaar werden reeds een nieuwe gebouwen in gebruik genomen. Maar het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn weigerde verder te betoelagen als het lekenpersoneel niet door zusters zou worden vervangen. Door tussen komst van het bisdom werd een akkoord gesloten met de Zusters van het Heilig Hart van Maria in Berlaar. Zij zouden voortaan de dienst op zich nemen.

Sedert de jaren 1960 beantwoordden de kolonies niet langer aan de noden van de veranderende maatschappij. Zo werd de Berlaarse Schoolkolonie in 1979 het Kinderopvangcentrum Kinderland waar de individuele benadering van het kind voorop stond. De jaren 1990 brachten opnieuw een omschakeling. Het Kinderopvangcentrum werd een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning met als taak begeleiding aan huis naast de residentiële opvang.

Trefwoordenonderwijs
Kinderland
Schoolkolonie
Expo'sErfgoedfestival De Nacht
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­7810/

Locatie op kaart

Hoge resolutie
Het aanvraagformulier voor hoge resolutie wordt geladen…