Heist-op-den-Berg, Jazzcollectie Juul Anthonissen

Heist-op-den-Berg, Jazzcollectie Juul Anthonissen

CollectieErfgoedcollectie Juul Anthonissen
TitelHeist-op-den-Berg, Jazzcollectie Juul Anthonissen
Objecttypefoto
InventarisnummerJA-F-B-061
PlaatsKerkplein
Beschrijving

Erfgoedcollectie Juul Anthonissen

Bij zijn overlijden in 2008 liet Juul een grote en heterogene collectie na, die een periode beslaat van meer dan 50 jaar en bewaard wordt door de gemeente Heist-op-den-Berg. Naast uitgebreid audiovisueel materiaal omvat het ook boeken, tijdschriften en een papieren archief. Merendeels betrokken op zijn activiteiten binnen de jazz, bevat het ook sporen van zijn interesse in de andere kunsten (film, beeldende kunsten, klassieke muziek).

Juul Anthonissen (1931 - 2008)

Juul kreeg in zijn tienerjaren de jazzmicrobe te pakken dankzij radio en cinema. In 1950 kocht hij zijn eerste platen, die het begin zouden vormen van een indrukwekkende verzameling. Vijf jaar later lanceerde hij de Heistse jazzclub, die later omgedoopt werd tot Hnita-Jazz Club. Heel wat nationale en internationale jazzartiesten hebben er in de loop der jaren op het podium gestaan, waaronder Toots Thielemans, Chet Baker, Charles Mingus, Dexter Gordon, … . Tot aan zijn dood behield Juul de leiding over de club.

Hij stond ook in voor de programmatie van Jazz Bilzen (1966-1973) en het Hammerveld Jazz Festival in Roermond (1961-1981), trad vaak op als tussenpersoon tussen jazzmuzikanten en diverse concertorganisatoren in België, en was actief als jazzjournalist en -recensent. Tussen 1999 en 2001 bracht hij een eigen tijdschrift uit: Juul’s Halo. Juul participeerde in de teksten van radioprogramma’s

op BRT 1 en BRT 3, de documentaire Jazz in België, de programmatie voor het televisieprogramma So what en de platenrubriek op teletekst.

Zijn passie voor jazz deelde hij door de organisatie van schoolconcerten, lezingen en cursussen over jazz en jazzgeschiedenis. Hij gaf korte tijd les aan de conservatoria van Brussel en Gent en streefde naar een betere opleiding van Belgische jazzmuzikanten.

Zijn interesses gingen niet enkel uit naar jazz. In 1959 was hij één van de oprichters van Zuidkempense Kunst- en Cultuurkring Hnita, waarvan hij tot aan zijn dood voorzitter was. Met haar diverse afdelingen gaf deze vereniging het culturele leven in Heist-op-den-Berg tal van nieuwe impulsen. In 1961 ging hij ook als docent aan de slag aan de Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten in Heist-op-den-Berg, waar hij in 1988 directeur werd.

Juul ontving in 1996 de Heistse Cultuurprijs. Met de 'Blue Bird Award' (2001) kreeg hij ook internationale erkenning.

TrefwoordenMuziek
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­71107/

Locatie op kaart