Heist-op-den-Berg, het oude kasteel Isschot te Itegem "by night'

Heist-op-den-Berg, het oude kasteel Isschot te Itegem "by night'

CollectieGemeentearchief Heist-op-den-Berg
TitelHeist-op-den-Berg, het oude kasteel Isschot te Itegem "by night'
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerGAH002000015
PlaatsHeist-op-den-Berg
BeschrijvingIngekleurde postkaart ‘bij nacht’ van het kasteel van Isschot langs de Isschotweg te Itegem. Deze postkaart dateert zeker van voor 1905 want we zien hierop het oude kasteel van Isschot. Dit werd in 1905 afgebroken en vervangen door het huidige kasteel door de familie van Ernest Hanssens.
Op de kaart staat de naam Ernest Heylen: wellicht een foutje. De familie Heylen had nog wel een kasteel te Itegem in het dorp maar dit betreft een ander gebouw.
Kasteel Isschot werd waarschijnlijk ca omstreeks 1760 gebouwd door de familie Gansacker-Van Reynegom de heren van Itegem. We weten dat rond die periode ook de schepen-rechtsgeleerde Cupis de Camargo uit Brussel in het kasteel mocht wonen omdat hij de schepenbank bijstond inzake wettelijk advies.
De laatste afstammeling van dit geslacht was Louis Berckmans, deze was in 1830 nog even burgemeester van Itegem maar verkocht al zijn bezittingen in 1851 om naar de VS te emigreren. Daar stichtte hij Fruitland Nurseries en de Augusta Golf Club nog altijd zeer bekend daar.
Het kasteel werd toen verkocht aan Benoit Hanssens: senator en gewezen burgemeester van Vilvoorde. Zijn afstammelingen hielden het kasteel in bezit tot in 1976.

Literatuur: DOCKX Ivan, Vorstelijk Itegem: een korte geschiedenis van de kastelen van Isschot en La Garenne. 2007.
Trefwoordenkasteel
Private collectie
Kasteelvijver
Leo Buts
Expo'sErfgoedfestival De Nacht
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­admin/­editor/­objects/­44979/

Locatie op kaart

Hoge resolutie
Het aanvraagformulier voor hoge resolutie wordt geladen…