Poederlee, Opening E3, 1972

Poederlee, Opening E3, 1972

CollectieHeemkring Norbert de Vrijter
TitelPoederlee, Opening E3, 1972
ObjecttypeFoto of dia
InventarisnummerP079
PlaatsPoederleese weg
Beschrijving

In april 1972 werd de E3 (nu E34) ingefietst. Tussen al die fietsers viel een trio uit Poederlee op: Jef Van Opstal (73 jaar), Karel Van Baelen (64 jaar) en Louis De Swert (83 jaar).

De drukke snelweg E34 die de deelgemeenten Gierle, Lille en Wechelderzande doorkruist wordt tegenwoordig door vele automobilisten vervloekt omwille van de drukte en het dagelijkse fileleed. Dat was ooit anders. Veertig jaar geleden, toen begonnen werd met de aanleg van de snelweg, dachten veel gemeentebesturen en Kempenaars dat deze verkeersweg veel perspectieven kon openen voor de streek. Men was gewoonweg blij met de komst van deze nieuwe E-weg die toen nog E3 genoemd werd.

Twee dagen voor de officiële openstelling van het E3-vak Turnhout-Zoersel op 25 april 1972 reden meer dan 200 fietsers dit traject feestelijk in. De oproep om op zaterdag voor de officiële opening per fiets de autostrade te komen verkennen, kwam van de sportraad en de afdeling van de wielertoeristen.

Om twee uur zetten de fietsers zich in beweging ter hoogte van de brug aan de Philipsfabriek aan de Gierlesteenweg in Turnhout. Ingenieurs van de werken, burgemeesters uit de omliggende gemeenten, wielertoeristen en vaders en moeders met kinderen reden aan een gezapig tempo over de brede betonweg. Ondanks de strakke tegenwind konden de fietsers genieten van het mooie uitzicht van de bossen van Beerse, de zandbergen van Gierle, en de grote vijver van de zandwinning in Lille met in de verte de Achtzalighedenboom.

Via Wechelderzande en de Vorselaarse bossen ging het naar Zoersel. Hier stond een grote triomfboog opgesteld met het opschrift: ‘E3 open poort op de Kempen’. In een matig tempo ging het daarna terug richting Turnhout. Ondanks de tevredenheid was er bij vele fietsers de verzuchting: wanneer komen er voor ons ook eens treffelijke fietspaden.

Bron AERTS J., E3 Turnhout-Zoersel werd ingefietst, Gazet Van Antwerpen, 24 april 1972.

Trefwoordenjos aerts
Poederlee
Private collectie
Wielertoeristen
E3
Oorspronkelijke URI­https//­kempenskarakter.whirlihost.com/­editor/­objects/­2229/

Locatie op kaart