'Den Turk' soldatenportret

'Den Turk' soldatenportret

CollectieKerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Gestel, Meerhout
Titel'Den Turk' soldatenportret
Objecttypereliëfs (objecten)
Datering1501-1600
Inventarisnummer0135
VervaardigerBeckers, Jozef (de kopie)
Beschrijving

Medaillon in hout in vierpasvorm met daarin een portret van een soldaat met helm en snor. In de vier hoeken een vierkantige bloem als versiering. Achteraan een brede en een smalle gleuf (vermoedelijk om ergens aan te bevestigen). Er is een origineel exemplaar, onvolledig en weer aangevuld met lichter hout, en een kopie in licht hout van lokale houtbewerker Jozef Beckers.
"Dit kunstwerk zou afkomstig zijn van het kasteel van Oversteen. Het stelt een gehelmde Turkse soldaat voor. Het beeldhouwwerk werd enkele jaren geleden gerestaureerd door Jozef Beckers, een gepensioneerd schrijnwerker uit Gestel. Tevens werd de verflaag verwijderd. Het is dit beeld dat "Den Turk" wordt genoemd en dat aan de bewoners van Gestel de bijnaam "De Turken" heeft gegeven. Het vermoeden bestaat dat er ten tijde van de kruistochten een aantal inwoners van Gestel mede ten strijde zijn getrokken tegen de Muzelmannen, ook wel "Turken" genoemd"." 'Meerhouts Patrimonium' themanummer over Gestel uit 1991 (p. 6-7)
Dit reliëf werd in aanloop naar de tweede wereldoorlog ondergebracht in de kelder van de Nationale Bank Antwerpen, en kwam daarna terug naar de kerk. (zie documentatie)

Expo'sUit het goede hout gesneden
Oorspronkelijke URI­http//­www.erfgoedplus.be/­details/­KF.objecten.1577798696853597578919/